Znamenie Strelec

Základné údaje:

Vládnuca planéta: Jupiter.
Znamenie: mužské.
Element: oheň.
Povaha: cholerická.
Typ: nábožný človek, športovec, dobrodruh, pokrytec, falošný prorok.
Vlastnosti: veselosť, statočnosť, štedrosť, čestnosť, starostlivosť, rozumnosť, mierumilovnosť, ohľaduplnosť, ústupčivosť, priamosť, pravdovravnosť, vášnivosť.
Zvyčajné nedostatky: prostorekosť, nerozhodnosť, ľahkomyseľnosť, bezstarostnosť, nevhodné správanie, hašterivosť.
Postava: urastená so sklonom k tučnote, sympatický, impozantný zovňajšok, silné ruky, pohyblivý, športový typ, pôsobiaci mladistvo až do vysokého veku.
Tvár: vysoké, klenuté čelo, jasný, dobrácky, žoviálny, žiarivý pohľad, svetlé husté vlasy, u mužov – zarastená brada.
Časti tela, ktoré ovláda: panva, stehenné kosti, bedrové kĺby, pečeň, krv, slabiny, platničky, chrbtové svalstvo, žily, pľúca, priedušky, neurovegetatívna sústava.
Šťastný deň: štvrtok.
Nepriaznivý deň: pondelok.
Čísla: 4, 5, 9, 14, 40, 45.


Práca:

Ako pracujú: v povolaní inklinujú k neviazanému životu v prírode, ku ktorej majú hlboký vzťah. Vo všetkých profesiách, ktoré im ju približujú, dosahujú veľké úspechy. Majú schopnosť vycítiť, kedy sa im naskytá dobrá príležitosť. Často majú pocit, že to “pravé” ich len čaká. Táto okolnosť, ako aj túžba po cestovaní vysvetľuje časté zmeny povolania.
Povolanie: milujú slobodné povolania. Najlepšie sa uplatnia v cestovných kanceláriách, v štátnej službe, v armáde, priťahuje ich aj právo (sudcovia a advokáti), ďalej ako duchovní, dôstojníci, policajti, diplomati, lekári, psychológovia, geografi, bankoví úradníci a športovci. Ženy sú perfektné v cudzích jazykoch, sú dobrými lekárkami, reportérkami, sociálnymi pracovníčkami, predavačkami a ošetrovateľkami zvierat. Záujmy: radi športujú, cestujú a chodia na túry, majú veľmi radi zvieratá (najmä exotické, aj vo svojom byte) a prírodu. Sú vášnivými zberateľmi. Zbierajú knihy, viečka z pivových fliaš, hracie hodiny, staré listy, ceduľky – vždy ich majú plné vrecká. Beda tomu, kto by sa dotkol ich zbierky, alebo by ju upratal! Strelec tie veci vlastní, pretože ich potrebuje.


Zdravie:

Choroby: ochorenia bedrovej oblasti, stehenných kostí, pečene, svalstva (aj srdcového svalu), mávajú dýchacie ťažkosti, choroby nervovej sústavy, pohybového ústrojenstva, chrbtice, platničiek, kŕčové žily. Majú sklon k reumatickým chorobám, dne, vykĺbeninám a úrazom pri športe. Ohrozené sú aj pľúca, často dochádza k natrhnutiu väziva a šliach, ochrnutiu končatín, zlomeninám bedrovej kosti, kĺbovým ťažkostiam a problémom pri chôdzi.
Prevencia: sú húževnatí a odolní, rýchlo sa zotavujú. To ich v nejednom prípade zvádza k extrémnemu spôsobu života. Kto však žije rozumne, dočká sa vysokého veku a aj v starobe zostane čulý a svieži. Telo Strelca potrebuje veľa kyslíka, preto by mali pravidelne robiť dychové cvičenia. Najlepším liekom je turistika.


Zaujímavosti:

Rastliny: jaseň, figovník, špargľa, rebarbora, broskyňa, jazmín, klinček.
Živočíchy: páv, slon, pes, kôň, jeleň.
Kamene: o topáse a kryzolite sa vraví, že sú typickými kameňmi Strelcov. Topás, ktorý sa nosí na ľavej ruke má chrániť pred astmou, reumou, nespavosťou. Súčasne má ovplyvňovať bohatstvo a priazeň “vysokých”. Kryzolit je zelený, podobný smaragdu a má ochraňovať pred zlými snami. Modrý zafír má chrániť pred chorobami, rovnako ako pred nepriateľmi, a naopak príťažlivo pôsobiť na priateľov. Ďalšie kamene: tyrkys, ametyst, granát, pekelný kameň.
Kovy: cín.
Farba: tmavomodrá a purpurová. Purpurová ich chárni pred vplyvom más. Napriek tomu je však purpur aj symbolom spravodlivosti a trpezlivosti. Kombinácia s modrou a sivomodrou má byť priaznivá pre realizáciu plánov a zámerov. Čierna pomáha pri plnení materiálnych cieľov.
Krajiny: Španielsko, Maďarsko, Slovensko, Česko, Juhoslávia, Madagaskar, Austrália, arabské krajiny.


Láska:

v ľúbostných záležitostiach sa prejavuje ich ohnivá nátura a prchkosť. Rozum ich však udrží v potrebných medziach. Muži Strelci majú temperamentnú náturu, keď sa rozpália, stávajú sa veľmi impulzívnymi. So svojimi úmyslami sa vôbec netaja, čo ohrozuje ich vernosť. Ženy sa správajú podobne ako muži Strelci. Snažia sa upútať čo najväčšiu pozornosť, ale väčšinou ostáva len pri flirte.
Vhodní partneri: Baran, Lev, Vodnár, Váhy.
Nevhodní partneri: Blíženci, Ryby, Panna.


Významné osobnosti narodené v znamení Strelca:

Francisco Franco Nero, Maria Stuartovna, Ludwig van Beethoven, Mark Twain, A. G. Eiffel, Winston Churchill, Josif Stalin, Walt Disney, Frank Sinatra, Edith Piaf, Jean Marais, Maria Callas, Gérard Philipe, Kirk Douglas, Steven Spielberg, Kim Basinger, Tina Turner, Liv Ullmann, Brad Pitt, Jane Fond, Antonín Zápotocký, Miloš Forman, Hana Hegerová, Josef Abrhám, Rudolf Hrušínský.


Charakteristika Strelca:

Navonok sú väčšinou veľmi pokojní, ale vo vnútri veľmi citliví, aj keď to na nich práve nevidno. Sú čestní, konajú dobro pre dobro. Majú prorockú žilu, preto sa v osobnom živote často môžu spoľahnúť na svoj vnútorný hlas. Nadovšetko milujú pokoj a pohodlie. Zápornou stránkou tejto vlastnosti je nedostatok rozhodnosti. Snažia sa o čo najväčšiu slobodu a nezávislosť. V styku s opačným pohlavím sú veľmi otvorení, čo si dotyčná osoba neraz vysvetľuje nesprávne. Idú za hlasom svojho srdca bez toho, aby sa pýtali, čo na to rozum.

Ich psychické vlastnosti sú nadpriemerné, duch je vynachádzavý ba geniálny, myšlienkové pochody sú slobodné, nedajú sa spútať. Neposednosť ich stále ženie na cesty. V istom zmysle by sa mohlo o nich povedať: “Dve duše prebývajú v mojej hrudi”, pretože niekedy trpia vnútornou rozdvojenosťou, ktorá je neomylnou známkou dvojakej povahy. Sú neobyčajne prístupní citovým dojmom, raz uzavretí a neprístupní, niekedy zas prudkí a podráždení. Táto podráždenosť je často neopodstatnená a vysvetliteľná len ich rozpoltenosťou. Ľahko sa stávajú nedôverčivými, no nedokážu zabrániť tomu, aby ich neklamali a nepodvádzali.

Povaha Strelca sa vyznačuje predovšetkým optimizmom. Pozná slabé stránky a nástrahy života a veľmi skoro sa ich naučí chápať a prekonávať. Z takmer vrodenej múdrosti v ňom vyrastá pocit nesmiernej dobroty a pochopenia.

Ľudia narodení v znamení Strelca lipnú na tradíciách a starožitnostiach. Sú vášnivými bojovníkmi za právo a mravnú čistotu. Dobrý Strelec je veľmi dobrosrdečný, dobromyseľný a spravodlivý, so zmyslom pre krásu a harmóniu života. Jeho poznanie je intuitívne: najvýraznejším znakom jeho povahy je bezvýhradné uznávanie autority.

Naproti tomu “negatívny Strelec” je sofistom, hĺbka citov sa u neho mení na sentimentálnosť, viera na povery, spravodlivosť na pokrytectvo. Duševnú prázdnotu sa snaží zamaskovať plagátmi a napodobeninami každého druhu. Rád sa pýši cudzím perím.

veštice online